Śledź nas na Instagramie Śledź nas na Facebooku Śledź nas na Social Mediach

Śledź nas

Strona główna / Blog / Zmień swoją dietę na wiosnę
Zmień swoją dietę na wiosnę

Zmień swoją dietę na wiosnę

Wiosna to najlepszy czas na wprowadzanie zmian w swoim dotychczasowym sposobie żywienia – na lokalnym targu można kupić nowalijki, świeże warzywa, aromatyczne zioła czy pyszne, słodkie owoce bogate w witaminy i antyoksydanty.

Po zimie nasz organizm potrzebuje zastrzyku energii, dlatego warto na stałe wprowadzić do posiłków świeże warzywa i owoce, produkty pełnoziarniste, chude mięso i ryby oraz zdrowe tłuszcze.

Niekonwencjonalna, tradycyjna medycyna podpowiada nam, że najbardziej naturalną dietą dla człowieka jest jedzenie oparte o pory roku. Jak w praktyce wygląda taki rodzaj żywienia?

W diecie opartej o pory roku bazuje się na produktach sezonowych, lokalnych, łatwo dostępnych. Zimą sięga się po kiszonki, przetwory owocowe, przygotowuje się gorące, syte potrawy o wyższej kaloryczności, częściej pija się gorącą herbatę czy napary ziołowe.

Zgodnie z tym założeniem wiosna to najlepszy czas na urozmaicenie i poszerzenie diety o świeże, wartościowe produkty, głównie lokalne warzywa, owoce i zioła. Jakie produkty powinniśmy wybierać, by dostarczyć naszemu organizmowi niezbędnych składników i nadać mu energię na wiosnę? Oto krótki przegląd najważniejszych produktów.

1. Nowalijki, czyli pierwsze, sezonowe warzywa

Kto z nas nie tęsknił w zimie za świeżą, chrupiącą rzodkiewką, botwinką, aromatycznym koperkiem czy słodkimi, pachnącymi słońcem pomidorami? Warzywa są skarbnicą zdrowia, zawierają spore ilości witamin, głównie witaminę C, witaminy z grupy B oraz kwas foliowy. Staraj się dodawać warzywa do każdego posiłku, spożywaj je również jako przekąskę – są one źródłem cennych mikroelementów, takich jak jod, mangan, fosfor, potas i żelazo. Dzięki warzywom zaspokoisz pierwszy głód gdyż zawierają duże ilości błonnika pokarmowego wypełniającego żołądek i dającego poczucie sytości. Maj i czerwiec to czas, w którym można kupić na targu pyszne, świeże szparagi będące źródłem kwasu foliowego, botwinę zasobną w witaminę C, rabarbar bogaty w magnez i potas czy bób stanowiący doskonałe źródło białka.

2. Świeże, lokalne owoce

Po długiej zimie pierwsze pojawiają się truskawki – maj i czerwiec to czas ich zbiorów, warto więc w tym krótkim czasie sięgać po nie jak najczęściej. Następnie przychodzi sezon na jagody będące źródłem antyoksydantów, maliny, morele, brzoskwinie i inne, zdrowe, aromatyczne owoce. Staraj się urozmaicać swoją dietę o różne gatunki owoców, rób sałatki owocowe, koktajle, przetwory – owoce są dobrym źródłem witamin, kwasów organicznych i pierwiastków a także błonnika pokarmowego.

3. Aromatyczne przyprawy i zioła

Nic tak nie podkreśla smaku potraw jak szczypta ulubionych przypraw, najlepiej świeżych, zerwanych prosto z krzaczka. Wiele ziół możemy sami wyhodować w ogrodzie, lub na tarasie czy balkonie i przez cały sezon cieszyć się świeżymi, pachnącymi przyprawami dodawanymi do ulubionych posiłków. Zioła, prócz swych walorów smakowo-zapachowych pełnią też inne, ważne funkcje – oczyszczają organizm z toksyn, działają ochronnie na wątrobę, serce, nerki, wyrównują ciśnienie czy wyciszają, uspokajają organizm.

4. Kiełki

W kiełkach znajdziemy wszystko to, co najlepsze i to w ogromnych dawkach. Są one bogate w witaminy, żelazo, fosfor, wapń, magnez, potas, błonnik pokarmowy, dodatkowo posiadają mało kalorii i są bardzo smaczne. Najpopularniejsze to kiełki rzeżuchy, które z łatwością możemy sami wyhodować w kuchni, kiełki soi, żyta, rzodkiewki. Możemy je dodawać do sałatek, koktajli lub jeść samodzielnie.

5. Produkty pełnoziarniste

Choć dobrej jakości pieczywo możemy kupić i spożywać przez cały rok to wiosną powinniśmy szczególnie zadbać o to, by chleb i bułki cechowały się najlepszymi walorami zdrowotnymi. Wybierajmy pieczywo razowe, z dodatkiem nasion, możemy również sami upiec chleb czy bułki z dodatkiem słonecznika, dyni czy innych ulubionych składników. Produkty pełnoziarniste to doskonałe źródło witamin z grupy B, pierwiastków śladowych takich jak mangan czy selen oraz błonnika pokarmowego oczyszczającego organizm z toksyn. Produkty pełnoziarniste to nie tylko pieczywo ale również makarony, kasze oraz ryż – wykorzystujmy te produkty w codziennej diecie a dostarczymy naszemu organizmowi najważniejsze składniki odżywcze.

6. Wysokiej jakości, ekologiczne mięso i ryby

Mięso i ryby to najlepsze źródło łatwo przyswajalnego białka, które buduje nasz organizm. Wybieraj białe, chude mięso takie jak kurczak, indyk lub cielęcina, staraj się ograniczyć spożywanie wieprzowiny i wołowiny. Drób zawiera nie tylko mniej tłuszczu w porównaniu do innych gatunków mięs, lecz również więcej korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych nienasyconych. Jeśli nie wyobrażasz sobie życia bez mięsa to sięgaj po nie 3-4 razy w tygodniu. Wiosna to idealny czas, by zastąpić białko zwierzęce tym pochodzącym od roślin – włącz do swojej diety fasolę, groch, soję czy ciecierzycę a Twoje posiłki zyskają nowy smak.

Korzystajmy z tego, co daje nam przyroda i sięgajmy po produkty sezonowe, regionalne, lokalne – są one gwarancją świeżości, wysokiej jakości oraz bogatych walorów odżywczych. Wiosenna dieta ma dodać nam energii, uzupełnić nasze braki w składnikach mineralnych i witaminach, odżywić i wprawić w dobry nastrój. W końcu nic nie wprawia w dobry nastrój bardziej niż aromatyczny posiłek skomponowany ze świeżych produktów

Ostatnie wpisy

26 kwietnia 2024

Jak stres wpływa na kondycję skóry?

Stres jest częścią życia, której trudno uniknąć w dzisiejszym szybkim tempie życia. Jednak czy zdajecie sobie sprawę, że stres może mieć znaczący wpływ na kondycję skóry? Tak, to prawda! Nasze emocje i poziom stresu mogą mieć bezpośredni wpływ na wygląd i zdrowie naszej skóry.

19 kwietnia 2024

Pielęgnacja warstwowa: tajemnica zdrowej i promiennej skóry

Czy zastanawialiście się kiedyś, dlaczego Wasza skóra nie wygląda tak promiennie i zdrowo, jakbyście sobie tego życzyli, mimo regularnego stosowania kosmetyków? Może czas zwrócić uwagę na metodę pielęgnacji warstwowej. To podejście do pielęgnacji skóry, które odmienia grę, dostarczając składników odżywczych w odpowiedniej kolejności i ilości. Dlaczego warto sięgnąć po pielęgnację warstwową?

12 kwietnia 2024

SPF PRZEZ CAŁY ROK

Czy czujecie już to? Powietrze staje się cieplejsze, dni stają się dłuższe, a słońce zaczyna świecić jaśniej? Tak, to znak nadchodzącego wiosennego i letniego sezonu! Dla wielu z nas oznacza to więcej czasu na świeżym powietrzu, pikniki, spacery po parkach i dni spędzone na plaży. Ale czy pomyśleliście o odpowiedniej ochronie swojej skóry przed szkodliwym promieniowaniem UV?

04 kwietnia 2024

Kosmetyki SENSUM MARE docenione przez magazyn Glamour!

Kochani, właśnie ruszył plebiscyt Glamour Glammies 2024, w którym zostaliśmy nominowani w aż 4 kategoriach, dlatego gorąco zachęcamy Was do głosowania:

27 marca 2024

MIKROBIOM SKÓRY

Temat ten stanowi fascynujące pole badań w dziedzinie dermatologii i biologii. Mikrobiom skóry odnosi się do zbioru mikroorganizmów, głównie bakterii, które zamieszkują skórę ludzką, odgrywają istotną rolę w utrzymaniu zdrowia skóry poprzez regulację jej pH, ochronę przed patogenami oraz wspieranie procesów odpornościowych.

Używamy plików cookies. Dzięki nim strona działa prawidłowo, a Ty możesz z niej łatwiej korzystać.

Zamknij