Śledź nas na Instagramie Śledź nas na Facebooku Śledź nas na Social Mediach

Śledź nas

Strona główna / Blog / Dieta antyoksydacyjna na wiosnę
Dieta antyoksydacyjna na wiosnę

Dieta antyoksydacyjna na wiosnę

Wzmocnij swój organizm stosując dietę antyoksydacyjną

W dzisiejszym świecie wiele mówi się o roli, jaką odgrywa żywność w naszym codziennym funkcjonowaniu. Większość z nas, żyjąc w mniejszych i większych miastach codziennie narażona jest na przebywanie w zanieczyszczonym środowisku, a wysokie tempo życia i nadmiar obowiązków podnosi poziom stresu, co z kolei wpływa na osłabienie naszego układu odpornościowego. Co więcej, w okresie jesienno-zimowym nasza dieta jest bardziej uboga w świeże, sezonowe warzywa i owoce oraz zioła, przez co narażamy organizm na niedobory witaminy C, E, kwasu foliowego oraz niektórych składników mineralnych.

Wiosna to czas, kiedy przyroda budzi się do życia, dzięki coraz dłuższym i cieplejszym dniom my również czujemy przypływ energii i chęci do działania, dlatego to najlepszy moment, by zmodyfikować swoją dotychczasową dietę i wprowadzić do niej pokarmy, które wzmocnią nas po zimie i poprawią naszą kondycję.

Dieta antyoksydacyjna to nic innego jak sposób żywienia oparty w dużym stopniu o produkty zawierające naturalne antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze, które neutralizują wolne rodniki tlenowe powstające w wyniku stresu jakim poddawany jest organizm. Stresem nazywamy nie tylko sytuacje,
w których podnosi nam się poziom kortyzolu, to także zanieczyszczone powietrze, którym oddychamy, woda, którą pijemy, hałas, pośpiech, przemęczenie, niewyspanie czy zła, niskowartościowa dieta.

Podstawy diety antyoksydacyjnej

Najważniejszą zasadą wiosennej diety antyoksydacyjnej jest wprowadzenie codziennej porcji świeżych warzyw i owoców. Najlepiej by były to produkty sezonowe, lokalne, pochodzące wprost od rolnika. Maj to czas, kiedy na targu możemy kupić pachnące, słodkie truskawki, kwaśny, orzeźwiający rabarbar, rzodkiewki, sałaty czy aromatyczne zioła. Ważne, by urozmaicić dietę tak by na talerzu znalazły się różne rodzaje warzyw, na deser można przygotować pożywny koktajl owocowy a herbatę czy napoje słodzone zastąpić kompotem lub naparem z ziół. Nie chodzi tu o liczenie kalorii czy przestrzeganie sztywnych zasad i pór posiłków lub ustalanie jadłospisu na tydzień do przodu, dieta ma być prosta, kolorowa i smaczna.

Oprócz warzyw i owoców warto zadbać o dobre, wartościowe źródła białka – najlepszym wyborem będą ryby, zwłaszcza tłuste ryby morskie, takie jak łosoś, makrela, śledź, które dostarczą organizmowi kwasy tłuszczowe omega-3, korzystnie wpłyną na układ nerwowy, krwionośny i wzmocnią serce.

Wiele z nas rozpoczyna śniadanie od zjedzenia kanapek, rogalików czy chrupiących tostów, dlatego istotne jest, jaki rodzaj pieczywa wybierzemy. Zamiast sklepowego białego pieczywa wątpliwej jakości warto zdecydować się na pełnoziarniste, razowe chleby i bułki – nasiona słonecznika, lnu czy orkiszu są dobrym źródłem witaminy E, nazywanej witaminą młodości, fitosteroli czy błonnika.

Ważne jest nie tylko to co jesz ale również jakie napoje spożywasz. Nie musisz rezygnować z ulubionej kawy czy herbaty, jeśli jednak kawa kojarzy Ci się z karmelowym latte z bitą śmietaną to zdecydowanie warto zastąpić ją tradycyjną, mocną, aromatyczną kawą z kostką gorzkiej czekolady bogatej
w magnez. Wyrzuć z diety kolorowe gazowane napoje, ogranicz także soki – 1 szklanka dziennie
w zupełności wystarczy. W ciepłe dni najlepiej nawodni organizm woda mineralna, lemoniada przygotowana w domu, kompoty, herbatki ziołowe lub owocowe. Wypijanie dużej ilości płynów pomaga w eliminacji toksyn z organizmu, zapobiega odwodnieniu i pozytywnie wpływa na kondycję skóry, dzięki czemu dłużej zachowuje ona zdrowy, młodzieńczy wygląd.

Pamiętaj – dieta antyoksydacyjna nie musi być trudna, to tylko kilka zmian, które warto wprowadzić
w swój codzienny jadłospis. Dobre nawyki żywieniowe ochronią nas przed wieloma schorzeniami, wzmocnią odporność, poprawią samopoczucie i wzmocnią kondycję skóry. Warto zadbać o siebie na wiosnę i wzmocnić organizm po zimie ?

Ostatnie wpisy

26 kwietnia 2024

Jak stres wpływa na kondycję skóry?

Stres jest częścią życia, której trudno uniknąć w dzisiejszym szybkim tempie życia. Jednak czy zdajecie sobie sprawę, że stres może mieć znaczący wpływ na kondycję skóry? Tak, to prawda! Nasze emocje i poziom stresu mogą mieć bezpośredni wpływ na wygląd i zdrowie naszej skóry.

19 kwietnia 2024

Pielęgnacja warstwowa: tajemnica zdrowej i promiennej skóry

Czy zastanawialiście się kiedyś, dlaczego Wasza skóra nie wygląda tak promiennie i zdrowo, jakbyście sobie tego życzyli, mimo regularnego stosowania kosmetyków? Może czas zwrócić uwagę na metodę pielęgnacji warstwowej. To podejście do pielęgnacji skóry, które odmienia grę, dostarczając składników odżywczych w odpowiedniej kolejności i ilości. Dlaczego warto sięgnąć po pielęgnację warstwową?

12 kwietnia 2024

SPF PRZEZ CAŁY ROK

Czy czujecie już to? Powietrze staje się cieplejsze, dni stają się dłuższe, a słońce zaczyna świecić jaśniej? Tak, to znak nadchodzącego wiosennego i letniego sezonu! Dla wielu z nas oznacza to więcej czasu na świeżym powietrzu, pikniki, spacery po parkach i dni spędzone na plaży. Ale czy pomyśleliście o odpowiedniej ochronie swojej skóry przed szkodliwym promieniowaniem UV?

04 kwietnia 2024

Kosmetyki SENSUM MARE docenione przez magazyn Glamour!

Kochani, właśnie ruszył plebiscyt Glamour Glammies 2024, w którym zostaliśmy nominowani w aż 4 kategoriach, dlatego gorąco zachęcamy Was do głosowania:

27 marca 2024

MIKROBIOM SKÓRY

Temat ten stanowi fascynujące pole badań w dziedzinie dermatologii i biologii. Mikrobiom skóry odnosi się do zbioru mikroorganizmów, głównie bakterii, które zamieszkują skórę ludzką, odgrywają istotną rolę w utrzymaniu zdrowia skóry poprzez regulację jej pH, ochronę przed patogenami oraz wspieranie procesów odpornościowych.

Używamy plików cookies. Dzięki nim strona działa prawidłowo, a Ty możesz z niej łatwiej korzystać.

Zamknij