Xylitol

Ksylitol
INCI: XylitolOpis składnika
Ksylitol to naturalny alkohol cukrowy pozyskiwany z kory brzozy, a także z kolb kukurydzy i malin. Ma wygląd i smak podobny do białego cukru, a dzięki higroskopijności, czyli zdolności wiązania i zatrzymywania wody, zyskał zastosowanie nie tylko w przemyśle spożywczym, lecz także w branży kosmetycznej.
Działanie i właściwości
- Intensywnie nawilża, poprzez wiązanie cząsteczek wody w skórze
- Wspomaga barierę hydrolipidową poprzez zapobieganie utracie wody przez skórę
- Koi i łagodzi podrażnienia
- Wspiera rozwój korzystnej flory bakteryjnej skóry tzw. mikrobiomu, jednocześnie ograniczając rozwój szkodliwych mikroorganizmów
Zastosowanie
- Nawilżające kremy do twarzy i ciała
- Pielęgnacja skóry wrażliwej i atopowej
- Prebiotyczne kosmetyki
- Produkty do pielęgnacji ust
Bezpieczeństwo i tolerancja
W raporcie CIR oceniono, że ksylitol jest bezpiecznym składnikiem do stosowania w produktach kosmetycznych.
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.
Ciekawostki i pochodzenie
- Finlandia, dzięki bogatym zasobom lasów brzozowych jest jednym z największych producentów ksylitolu na świecie.
- Ksylitol hamuje rozwój bakterii próchnicotwórczych, dlatego może być dodatkiem do past do zębów i płynów do płukania ust.
- Jest silnie toksyczny dla psów.