Trehalose

Trehaloza
INCI: TrehaloseOpis składnika
Trehaloza to naturalny dwucukier składający się z dwóch cząsteczek glukozy połączonych wiązaniem glikozydowym.
Działanie i właściwości
- Nawilża skórę poprzez wiązanie wody w warstwach naskórka
- Wykazuje działanie antyoksydacyjne, chroniąc komórki skóry przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki
- Chroni i wspiera regeneracje bariery hydrolipidowej skóry
- Zapobiega denaturacji białek i lipidów w skórze, przez stabilizację struktur komórkowych
Zastosowanie
- Kremy, serum i maski dla cery suchej, wrażliwej i dojrzałej
- Kosmetyki do pielęgnacji włosów przesuszonych oraz łamliwych
- Krople do oczu jako produkty farmaceutyczne
Bezpieczeństwo i tolerancja
Trehaloza nie jest uznawana jako alergen. Jest to cukier, który jest stosowany powszechnie do produkcji żywności jako słodzik. W produktach kosmetycznych nie powoduje reakcji uczuleniowych czy alergicznych. Jest łagodna dla skóry i nie powoduje podrażnień, co czyni ją odpowiednią dla każdego rodzaju cery, również tej wrażliwej.
Ciekawostki i pochodzenie
Trehaloza jest powszechnie stosowanym składnikiem w kosmetykach ze względu na swoje świetne właściwości nawilżające. Trehalozę znajdziemy nie tylko w produktach kosmetycznych, ale i w produktach spożywczych takich jak warzywa czy pieczywo.
Wróć do bazy wiedzy o składnikach