Inulin

Inulina
INCI: InulinOpis składnika
Polisacharyd czyli wielocukier, powszechnie występuje w wielu roślinach, w których głównie pełni funkcję materiału zapasowego. Wykorzystywana zarówno w przemyśle kosmetycznym, jak i spożywczym. Na skalę przemysłową produkuje się go z korzeni cykorii, bulw topinamburu lub bulw dalii.
Działanie i właściwości
- Naturalny prebiotyk – wspiera prawidłowe funkcjonowanie mikrobiomu skóry
- Humektant – dzięki zdolności wiązania wody, skutecznie nawilża skórę
- Tworząc na skórze film chroni przed nadmierną utratą wody przez naskórek
- W pielęgnacji włosów, konydcjonuje i poprawia ich gładkość
- Wykazuje właściwości antyoksydacyjne – pomaga w walce z wolnymi rodnikami
- Działa na skórę kojąco i łagodząco
- Zmniejsza potencjał drażniący środków myjących
- Zapobiega wysychaniu kosmetyków
Zastosowanie
- Produkty do pielęgnacji skóry wrażliwej
- Balsamy do ciała
- Odżywki do włosów
- Kosmetyki dla skóry suchej
- Pielęgnacja skór problematycznych z trądzikiem, egzemą
- Produkty do mycia twarzy i ciała
Bezpieczeństwo i tolerancja
Inulina może być bezpiecznie stosowana w kosmetykach. Według literatury naukowej nie wykazuje działania drażniącego i uczulającego na skórę.
Bezpieczeństwo czystej substancji: Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.
Ciekawostki
Inulina jest także błonnikiem pokarmowym, wpiera prawidłowe funkcjonowanie jelit, regulując ich perystaltykę oraz wspierając pracę bakterii jelitowych.
Nazwa "inulina" pochodzi od rośliny Inula (oman), w której korzeniu po raz pierwszy odkryto ten związek.
Wróć do bazy wiedzy o składnikach