Glycolic acid
Kwas glikolowy
INCI: Glycolic acidOpis składnika
Kwas glikolowy, nazywany inaczej kwasem hydroksyoctowym, należy do grupy kwasów alfa-hydroskylowych. Charakteryzuje się bardzo prostą budową i najmniejszą pośród kwasów AHA cząsteczką. Jest bezbarwnym i bezwonnym ciałem stałym, dobrze rozpuszczalnym w wodzie, alokoholu lub etanolu. Przemysłowo uzyskuje się go w reakcji kwasu chlorooctowego wodorotlenku sodu. Naturalnie występuje w roślinach takich jak trzcina i burak cukrowy czy ananas lub winogron.
Działanie i właściwości
- Głębiej przenika warstwę rogową naskórka
- Złuszcza martwy naskórek
- Poprawia jędrność i elastyczność skóry, poprzez pobudzanie fibroblastów do produkcji kolagenu, elastyny
- Normalizuje wydzielanie sebum
- Pomaga w oczyszczaniu porów i zapobiega powstawaniu zaskórników
- Rozjaśnia przebarwienia i wyrównuje koloryt skóry
- W niższych stężeniach poprawia nawilżenie skóry
- Działa antybakteryjne, hamując namnażanie bakterii odpowiedzialnych za powstawanie trądziku
Zastosowanie
- Produkty do twarzy o działaniu złuszczającym - peelingi, toniki, sera, ze stężeniem kwasu glikolowego do 15% możliwe do stosowania w domu
- Produkty do dłoni i stóp do usuwania zrogowaceń
- Peelingi kwasowe do ciała i skóry głowy
- Profesjonalne peelingi, ze stężeniem kwasu glikolowego od 20% do 70%, do stosowania wyłącznie w gabinetach kosmetologicznych jako silne peelingi złuszczające
Bezpieczeństwo i tolerancja
CIR w raporcie z 1997 r. ocenił bezpieczeństwo kwasu glikolowego w kosmetykach i potwierdzono brak negatywnych skutków w formułach, ze stężeniem kwasu glikolowego do 10% w pH do 3,5 dla produktów do użytku domowego oraz do 30% i pH do 3,0 dla produktów profesjonalnych. W wyższych stężeniach może prowadzić do podrażnień skóry
W przypadku stosowania kwasu glikolowego, niezbędne jest stosowanie wysokiej ochrony przeciwsłonecznej, gdyż kwas glikolowy prowadzi do nadwrażliwości skóry na słońce.
Należy unikać także kontaktu substancji z oczami.
Nie powinno się stosować w trakcie ciąży i karmienia piersią.
Wróć do bazy wiedzy o składnikach