Glycerin

Gliceryna
INCI: GlycerinOpis składnika
Ten według identyfikacji chemicznej alkohol trójworotlenowy jest jedną z najpopularniejszych substancją nawilżającą. W temperaturze pokojowej jest gęstą, bezbarwną cieczą o słodkawym smaku. Szeroko wykorzystywana w przemyśle farmaceutycznym i spożywczym, gliceryna pełni także w kosmetykach bardzo różne funkcje. Przy produkcji kosmetyków wykorzystuje się glicerynę pochodzenia roślinnego lub otrzymywaną syntetycznie.
Działanie i właściwości
- Ma właściwości higroskopijne (wiążące wodę), dzięki czemu działa na skórę nawilżająco
- Dzięki niewielkim rozmiarom cząsteczki przechodzi przez warstwę rogową naskórka i wnika do głębszych warstw skóry
- Ułatwia transport innych substancji przez skórę, jest tzw. promotorem przejścia
- Zmniejsza lepkość produktów kosmetycznych
- Pomaga utrzymać skórę w dobrej kondycji
- Ułatwia rozczesywanie włosów, poprawia ich elastyczność i miękkość
- Zapobiega wysychaniu masy kosmetycznej
- Wspomaga działanie konserwujące
Zastosowanie
- Kremy nawilżające i przeciwzmarszczkowe
- Balsamy do ciała
- Kremy do rąk i stóp
- Produkty do mycia
- Szampony i nawilżające odżywki do włosów
Bezpieczeństwo i tolerancja
Według raportu CIR gliceryna jest bezpieczna do stosowania w produktach kosmetycznych.
Bezpieczeństwo czystej substancji: Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.
Ciekawostki
- Gliceryna została odkryta w 1776 r. przez szwedzkiego chemika Carla W. Sheele.
- W przeszłości była nazywana słodką zasadą tłuszczu.