Promocja Mikołajkowa - rabaty nawet do 40% na zestawy i kosmetyki. Sprawdź teraz

Fructose

Fructose

Fruktoza

INCI: Fructose

Opis składnika

Fruktoza to cukier prosty, zwana także cukrem owocowym, ze względu na jej powszechne występowanie w owocach. Na skalę przemysłową pozyskiwana z cukru buraczanego lub trzcinowego, który poddawany hydrolizie, rozpada się na fruktozę i glukozę. Możliwe jest także uzyskanie fruktozy wskutek hydrolizy inuliny, czyli wielocukru występującego w korzeniach cykorii lub topinamburu.

Działanie i właściwości

  • Dzięki właściwościom higroskopijnym, jest skutecznym, naturalnym humektantem
  • Działa antyoksydacyjnie, dzięki zdolności neutralizowania wolnych rodników
  • Jest naturalnym składnikiem NMF (Natural Moisturizing Factor) – kompleksu substancji odpowiedzialnych za prawidłowe nawilżenie skóry
  • Tworzy na skórze film, który zapobiega transepidermalnej utracie wody z naskórka
  • Poprawia elastyczność warstwy rogowej naskórka
  • Zapobiega wysychaniu masy kosmetycznej poprzez utrzymywanie wilgoci
  • Krystaliczna struktura jest wykorzystywana jako drobinki ścierne w peelingach

Zastosowanie

  • Produkty nawilżające i odżywcze do skóry twarzy i ciała
  • Odżywki i maski nawilżające do włosów
  • Pielęgnacja skóry wrażliwej i suchej
  • Kosmetyki przeciwzmarszczkowe

Bezpieczeństwo i tolerancja

CIR w raporcie z 2019 r. ocenił fruktozę jako bezpieczny składnik kosmetyków, który nie wykazuje działania podrażniającego i uczulającego.

Bezpieczeństwo czystej substancji.

Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Wróć do bazy wiedzy o składnikach
pixel