Fructose
Fruktoza
INCI: FructoseOpis składnika
Fruktoza to cukier prosty, zwana także cukrem owocowym, ze względu na jej powszechne występowanie w owocach. Na skalę przemysłową pozyskiwana z cukru buraczanego lub trzcinowego, który poddawany hydrolizie, rozpada się na fruktozę i glukozę. Możliwe jest także uzyskanie fruktozy wskutek hydrolizy inuliny, czyli wielocukru występującego w korzeniach cykorii lub topinamburu.
Działanie i właściwości
- Dzięki właściwościom higroskopijnym, jest skutecznym, naturalnym humektantem
- Działa antyoksydacyjnie, dzięki zdolności neutralizowania wolnych rodników
- Jest naturalnym składnikiem NMF (Natural Moisturizing Factor) – kompleksu substancji odpowiedzialnych za prawidłowe nawilżenie skóry
- Tworzy na skórze film, który zapobiega transepidermalnej utracie wody z naskórka
- Poprawia elastyczność warstwy rogowej naskórka
- Zapobiega wysychaniu masy kosmetycznej poprzez utrzymywanie wilgoci
- Krystaliczna struktura jest wykorzystywana jako drobinki ścierne w peelingach
Zastosowanie
- Produkty nawilżające i odżywcze do skóry twarzy i ciała
- Odżywki i maski nawilżające do włosów
- Pielęgnacja skóry wrażliwej i suchej
- Kosmetyki przeciwzmarszczkowe
Bezpieczeństwo i tolerancja
CIR w raporcie z 2019 r. ocenił fruktozę jako bezpieczny składnik kosmetyków, który nie wykazuje działania podrażniającego i uczulającego.
Bezpieczeństwo czystej substancji.
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.
Wróć do bazy wiedzy o składnikach