Promocja Mikołajkowa - rabaty nawet do 40% na zestawy i kosmetyki. Sprawdź teraz

Camellia Japonica Seed Oil

Camellia Japonica Seed Oil

Olej z nasion kamelii japońskiej

INCI: Camellia Japonica Seed Oil

Opis składnika

Kamelia japońska jest gatunkiem rośliny z rodziny herbatowatych. Pochodzi z górskich rejonów Japonii, północnych Chin i Nepalu. To wiecznie zielony krzew, uprawiany w krajach o ciepłym klimacie jako roślina ozdobna. Olej z nasion jest tłoczony na zimni, by zachować ich wartości odżywcze. Wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także skwaleny, witaminy E i polifenoli sprawia, że olej z nasion kamelii japońskiej jest doskonałym emolientem, który pozytywnie wpływa na skórę oraz włosy.

Działanie i właściwości

  • Intensywnie odżywia skórę, wpływa na jej miękkość i elastyczność
  • Wzmacnia barierę hydrolipidową, dzięki zawartości kwasów tłuszczowych oraz skwalenu
  • Działa przeciwstarzeniowo, zwalczając wolne rodniki
  • Łagodzi podrażnienia i zaczerwienienia
  • Redukuje przeznaskórkową utratę wody
  • Dzięki niekomedogenności dba i pielęgnuje skórę ze skłonnościami do trądziku
  • Wygładza i nawilża włosy, nadając im połysk i redukując puszenie
  • Tworzy na włosach ochronną warstwę, która zabezpiecza włosy przed uszkodzeniami mechanicznymi

Zastosowanie

  • Produkty dla skóry przesuszonej oraz cery suchej i bardzo suchej
  • Pielęgnacja skóry dojrzałej
  • Kosmetyki dla skóry trądzikowej
  • Odżywki i sera do włosów
  • Balsamy i masła do ciała
  • Olejki do demakijażu

Bezpieczeństwo i tolerancja

W raporcie CIR z 2017 r. oceniono, że olej z kamelii japońskiej jest bezpiecznym składnikiem produktów kosmetycznych.

Bezpieczeństwo czystej substancji

Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Ciekawostki i pochodzenie

Olej z nasion kamelii japońskiej jest znany także pod nazwą olej tsubaki.

Samurajowie – japońscy wojownicy używali oleju z nasion kamelii do konserwacji swoich mieczy i zbroi, by chronić je przed korozją. Smarowali nią także skórę przed walka, by ją uelastycznić i uodpornić na cięcia.

Gejsze nakładały ten olej na twarz przed wykonywaniem słynnego białego makijażu oshiroi. Dzięki temu chroniły skórę przed wysuszeniem i podrażnieniami

W niektórych regionach Japonii bywa wykorzystywany w kuchni jako oliwa. Używa się go do smażenia, a dzięki orzechowemu posmakowi może służyć także jako dressing do sałatek.

Wróć do bazy wiedzy o składnikach
pixel