Camellia Japonica Seed Oil
Olej z nasion kamelii japońskiej
INCI: Camellia Japonica Seed OilOpis składnika
Kamelia japońska jest gatunkiem rośliny z rodziny herbatowatych. Pochodzi z górskich rejonów Japonii, północnych Chin i Nepalu. To wiecznie zielony krzew, uprawiany w krajach o ciepłym klimacie jako roślina ozdobna. Olej z nasion jest tłoczony na zimni, by zachować ich wartości odżywcze. Wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także skwaleny, witaminy E i polifenoli sprawia, że olej z nasion kamelii japońskiej jest doskonałym emolientem, który pozytywnie wpływa na skórę oraz włosy.
Działanie i właściwości
- Intensywnie odżywia skórę, wpływa na jej miękkość i elastyczność
- Wzmacnia barierę hydrolipidową, dzięki zawartości kwasów tłuszczowych oraz skwalenu
- Działa przeciwstarzeniowo, zwalczając wolne rodniki
- Łagodzi podrażnienia i zaczerwienienia
- Redukuje przeznaskórkową utratę wody
- Dzięki niekomedogenności dba i pielęgnuje skórę ze skłonnościami do trądziku
- Wygładza i nawilża włosy, nadając im połysk i redukując puszenie
- Tworzy na włosach ochronną warstwę, która zabezpiecza włosy przed uszkodzeniami mechanicznymi
Zastosowanie
- Produkty dla skóry przesuszonej oraz cery suchej i bardzo suchej
- Pielęgnacja skóry dojrzałej
- Kosmetyki dla skóry trądzikowej
- Odżywki i sera do włosów
- Balsamy i masła do ciała
- Olejki do demakijażu
Bezpieczeństwo i tolerancja
W raporcie CIR z 2017 r. oceniono, że olej z kamelii japońskiej jest bezpiecznym składnikiem produktów kosmetycznych.
Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.
Ciekawostki i pochodzenie
Olej z nasion kamelii japońskiej jest znany także pod nazwą olej tsubaki.
Samurajowie – japońscy wojownicy używali oleju z nasion kamelii do konserwacji swoich mieczy i zbroi, by chronić je przed korozją. Smarowali nią także skórę przed walka, by ją uelastycznić i uodpornić na cięcia.
Gejsze nakładały ten olej na twarz przed wykonywaniem słynnego białego makijażu oshiroi. Dzięki temu chroniły skórę przed wysuszeniem i podrażnieniami
W niektórych regionach Japonii bywa wykorzystywany w kuchni jako oliwa. Używa się go do smażenia, a dzięki orzechowemu posmakowi może służyć także jako dressing do sałatek.
Wróć do bazy wiedzy o składnikach