3-O-Ethyl Ascorbic Acid
3-O etylowy kwas askorbinowy
INCI: 3-O-Ethyl Ascorbic AcidOpis składnika
Pochodna witaminy C (kwasu askorbinowego) powstająca w procesie dołączania do czystego kwasu dodatkowej grupy etylowej. Proces ten wpływa znacząco na właściwości fizykochemiczne związku, czyniąc go bardziej stabilnym i odpornym na działanie temperatury i światła oraz tlenu. Zabieg ten sprawia, że 3-O etylowy kwas askorbinowy nie ulega tak szybkiemu żółknięciu oraz utracie aktywności w porównaniu do czystego kwasu askorbinowego. Grupa etylowa poprawia lipofilność związku, co oznacza, że 3-O-Ethyl Ascorbic Acid lepiej rozpuszcza się w tłuszczach, a także w większym stopniu przenika przez warstwę rogową naskórka i błony komórkowe.
Działanie i właściwości
- • Neutralizuje wolne rodniki, powstające w organizmie jako skutek działania promieniowania UV, stresu oksydacyjnego lub obecności zanieczyszczeń
- • Zapobiega przedwczesnemu starzeniu skóry oraz powstawaniu zmarszczek poprzez ochronę ich przed uszkodzeniami oksydacyjnymi
- • Witamina C jest niezbędna do syntezy prawidłowych włókien kolagenowych
- • Stymuluje fibroblasty do zwiększonej produkcji kolagenu, co przekłada się na poprawę jędrności i sprężystości skóry
- • Hamuje enzym tyrozynazę, który bierze udział w procesie produkcji melaniny – barwnika skóry, przeciwdziałając powstawaniu przebarwień
- • Redukuje i rozjaśnia istniejące przebarwienia
- • Skutecznie rozświetla skórę i poprawia koloryt
- • Łagodzi stany zapalne, korzystnie wpływając na wygląd skóry trądzikowej i ze skłonnością do zaczerwienień
- • Wzmacnia naczynka krwionośne w skórze
Zastosowanie
- • Kosmetyki rozjaśniające i rozświetlające skórę
- • Kremy pod oczy rozjaśniające i przeciwzmarszczkowe
- • Produkty przeciwstarzeniowe
- • Formuły z filtrami przeciwsłonecznymi
- • Pielęgnacja skóry trądzikowej
Bezpieczeństwo i tolerancja
Badania wskazują, że stężenia do 30% nie powodują podrażnień i są dobrze tolerowane.
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.
Wróć do bazy wiedzy o składnikach