Śledź nas na Instagramie Śledź nas na Facebooku Śledź nas na Social Mediach

Śledź nas

Strona główna / Blog / Zmień swoją dietę na wiosnę
Zmień swoją dietę na wiosnę

Zmień swoją dietę na wiosnę

Wiosna to najlepszy czas na wprowadzanie zmian w swoim dotychczasowym sposobie żywienia – na lokalnym targu można kupić nowalijki, świeże warzywa, aromatyczne zioła czy pyszne, słodkie owoce bogate w witaminy i antyoksydanty.

Po zimie nasz organizm potrzebuje zastrzyku energii, dlatego warto na stałe wprowadzić do posiłków świeże warzywa i owoce, produkty pełnoziarniste, chude mięso i ryby oraz zdrowe tłuszcze.

Niekonwencjonalna, tradycyjna medycyna podpowiada nam, że najbardziej naturalną dietą dla człowieka jest jedzenie oparte o pory roku. Jak w praktyce wygląda taki rodzaj żywienia?

W diecie opartej o pory roku bazuje się na produktach sezonowych, lokalnych, łatwo dostępnych. Zimą sięga się po kiszonki, przetwory owocowe, przygotowuje się gorące, syte potrawy o wyższej kaloryczności, częściej pija się gorącą herbatę czy napary ziołowe.

Zgodnie z tym założeniem wiosna to najlepszy czas na urozmaicenie i poszerzenie diety o świeże, wartościowe produkty, głównie lokalne warzywa, owoce i zioła. Jakie produkty powinniśmy wybierać, by dostarczyć naszemu organizmowi niezbędnych składników i nadać mu energię na wiosnę? Oto krótki przegląd najważniejszych produktów.

1. Nowalijki, czyli pierwsze, sezonowe warzywa

Kto z nas nie tęsknił w zimie za świeżą, chrupiącą rzodkiewką, botwinką, aromatycznym koperkiem czy słodkimi, pachnącymi słońcem pomidorami? Warzywa są skarbnicą zdrowia, zawierają spore ilości witamin, głównie witaminę C, witaminy z grupy B oraz kwas foliowy. Staraj się dodawać warzywa do każdego posiłku, spożywaj je również jako przekąskę – są one źródłem cennych mikroelementów, takich jak jod, mangan, fosfor, potas i żelazo. Dzięki warzywom zaspokoisz pierwszy głód gdyż zawierają duże ilości błonnika pokarmowego wypełniającego żołądek i dającego poczucie sytości. Maj i czerwiec to czas, w którym można kupić na targu pyszne, świeże szparagi będące źródłem kwasu foliowego, botwinę zasobną w witaminę C, rabarbar bogaty w magnez i potas czy bób stanowiący doskonałe źródło białka.

2. Świeże, lokalne owoce

Po długiej zimie pierwsze pojawiają się truskawki – maj i czerwiec to czas ich zbiorów, warto więc w tym krótkim czasie sięgać po nie jak najczęściej. Następnie przychodzi sezon na jagody będące źródłem antyoksydantów, maliny, morele, brzoskwinie i inne, zdrowe, aromatyczne owoce. Staraj się urozmaicać swoją dietę o różne gatunki owoców, rób sałatki owocowe, koktajle, przetwory – owoce są dobrym źródłem witamin, kwasów organicznych i pierwiastków a także błonnika pokarmowego.

3. Aromatyczne przyprawy i zioła

Nic tak nie podkreśla smaku potraw jak szczypta ulubionych przypraw, najlepiej świeżych, zerwanych prosto z krzaczka. Wiele ziół możemy sami wyhodować w ogrodzie, lub na tarasie czy balkonie i przez cały sezon cieszyć się świeżymi, pachnącymi przyprawami dodawanymi do ulubionych posiłków. Zioła, prócz swych walorów smakowo-zapachowych pełnią też inne, ważne funkcje – oczyszczają organizm z toksyn, działają ochronnie na wątrobę, serce, nerki, wyrównują ciśnienie czy wyciszają, uspokajają organizm.

4. Kiełki

W kiełkach znajdziemy wszystko to, co najlepsze i to w ogromnych dawkach. Są one bogate w witaminy, żelazo, fosfor, wapń, magnez, potas, błonnik pokarmowy, dodatkowo posiadają mało kalorii i są bardzo smaczne. Najpopularniejsze to kiełki rzeżuchy, które z łatwością możemy sami wyhodować w kuchni, kiełki soi, żyta, rzodkiewki. Możemy je dodawać do sałatek, koktajli lub jeść samodzielnie.

5. Produkty pełnoziarniste

Choć dobrej jakości pieczywo możemy kupić i spożywać przez cały rok to wiosną powinniśmy szczególnie zadbać o to, by chleb i bułki cechowały się najlepszymi walorami zdrowotnymi. Wybierajmy pieczywo razowe, z dodatkiem nasion, możemy również sami upiec chleb czy bułki z dodatkiem słonecznika, dyni czy innych ulubionych składników. Produkty pełnoziarniste to doskonałe źródło witamin z grupy B, pierwiastków śladowych takich jak mangan czy selen oraz błonnika pokarmowego oczyszczającego organizm z toksyn. Produkty pełnoziarniste to nie tylko pieczywo ale również makarony, kasze oraz ryż – wykorzystujmy te produkty w codziennej diecie a dostarczymy naszemu organizmowi najważniejsze składniki odżywcze.

6. Wysokiej jakości, ekologiczne mięso i ryby

Mięso i ryby to najlepsze źródło łatwo przyswajalnego białka, które buduje nasz organizm. Wybieraj białe, chude mięso takie jak kurczak, indyk lub cielęcina, staraj się ograniczyć spożywanie wieprzowiny i wołowiny. Drób zawiera nie tylko mniej tłuszczu w porównaniu do innych gatunków mięs, lecz również więcej korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych nienasyconych. Jeśli nie wyobrażasz sobie życia bez mięsa to sięgaj po nie 3-4 razy w tygodniu. Wiosna to idealny czas, by zastąpić białko zwierzęce tym pochodzącym od roślin – włącz do swojej diety fasolę, groch, soję czy ciecierzycę a Twoje posiłki zyskają nowy smak.

Korzystajmy z tego, co daje nam przyroda i sięgajmy po produkty sezonowe, regionalne, lokalne – są one gwarancją świeżości, wysokiej jakości oraz bogatych walorów odżywczych. Wiosenna dieta ma dodać nam energii, uzupełnić nasze braki w składnikach mineralnych i witaminach, odżywić i wprawić w dobry nastrój. W końcu nic nie wprawia w dobry nastrój bardziej niż aromatyczny posiłek skomponowany ze świeżych produktów

Ostatnie wpisy

27 marca 2024

MIKROBIOM SKÓRY

Temat ten stanowi fascynujące pole badań w dziedzinie dermatologii i biologii. Mikrobiom skóry odnosi się do zbioru mikroorganizmów, głównie bakterii, które zamieszkują skórę ludzką, odgrywają istotną rolę w utrzymaniu zdrowia skóry poprzez regulację jej pH, ochronę przed patogenami oraz wspieranie procesów odpornościowych.

22 marca 2024

Dlaczego należy stosować specjalne produkty do pielęgnacji skóry wokół oczu?

Skóra wokół naszych oczu jest jedną z najdelikatniejszych i najbardziej wrażliwych obszarów na naszej twarzy. Dlatego też wymaga szczególnej uwagi i pielęgnacji. Stosowanie specjalnych produktów do pielęgnacji skóry wokół oczu nie jest tylko modą czy zbędnym dodatkiem do rutyny pielęgnacyjnej. Istnieje kilka ważnych powodów, dla których powinniśmy inwestować w produkty stworzone specjalnie do tego obszaru naszej twarzy.

15 marca 2024

Sport dla pięknej skóry

Wielu z nas wie, że regularna aktywność fizyczna ma wiele korzyści dla zdrowia, w tym dla kondycji serca, wzmacniania mięśni czy utrzymywania prawidłowej wagi. Ale czy wiesz, że regularne uprawianie sportu może również przynieść korzyści dla Twojej skóry?

08 marca 2024

Psychodermatologia: Połączenie Urody i Zdrowia Psychicznego

W dzisiejszym zabieganym świecie troska o zdrowie psychiczne staje się coraz bardziej istotna, podobnie jak dbałość o skórę i urodę. Często zapominamy, że relacja między naszym umysłem a ciałem jest głęboka i złożona. W ostatnich latach coraz większą uwagę poświęca się dziedzinie znanej jako psychodermatologia, która bada związek między stanem emocjonalnym a stanem skóry.

01 marca 2024

Siła Kobiet

Dzień Kobiet to czas, kiedy celebrujemy osiągnięcia, siłę i determinację kobiet na całym świecie. To również doskonała okazja, aby przyjrzeć się niezwykłym postaciom, które stoją za wieloma ważnymi zmianami społecznymi, kulturowymi i politycznymi.

Używamy plików cookies. Dzięki nim strona działa prawidłowo, a Ty możesz z niej łatwiej korzystać.

Zamknij