Śledź nas na Instagramie Śledź nas na Facebooku Śledź nas na Social Mediach

Śledź nas

Strona główna / Blog / DIETA NA CHANDRĘ
DIETA NA CHANDRĘ

DIETA NA CHANDRĘ

Dieta dodająca energii

Jesień to wyjątkowy okres w ciągu roku – to czas, kiedy przyroda zwalnia i magazynuje zapasy na
zimę. Dni są coraz krótsze, promienie słoneczne nie tak mocne, jak w letnich miesiącach a poranki i
wieczory coraz chłodniejsze. W jesiennym czasie jesteśmy szczególnie podatni na zmęczenie i stres,
nasze zapasy energii zgromadzone podczas letniego urlopu powoli się kończą i dopada nas chandra.
Nie każdy wie, że dobrze dobrana dieta skutecznie wspiera naszą walkę z sezonowym spadkiem sił i
nastroju. Zatem, jakie produkty powinniśmy spożywać, szczególnie w tym trudnym, jesiennym
okresie?

Zacznijmy od przypraw.

Niższa temperatura za oknem to idealny czas na wprowadzenie do jadłospisu ostrych,
rozgrzewających przypraw mających pobudzić nasz organizm do działania. Mowa tu nie tylko o
powszechnie używanym
i niedocenianym czosnku i cebuli lecz również o chilli, gorczycy (obecnej w musztardzie), chrzanie,
pieprzu cayenne. Za właściwości rozgrzewające tych przypraw odpowiedzialna jest kapsaicyna, która
pobudza, stymuluje wydzielanie endorfin zwanych hormonami szczęścia. Świetnie sprawdzają się
także przyprawy korzenne: kardamon, cynamon, goździki czy imbir – skutecznie rozgrzewają
organizm, poprawiają krążenie i dotleniają mózg. Szczypta cynamonu jest doskonałym dodatkiem do
zimowej herbaty czy kawy, już sam zapach cynamonu skutecznie poprawia nastrój.

Produkty bogate w tryptofan.

Czym jest tryptofan? To aminokwas egzogenny niezbędny do prawidłowego funkcjonowania
organizmu, który należy dostarczać z dietą. Jest on odpowiedzialny za prawidłowe działanie układu
nerwowego, a jego niedobory objawiają się spadkiem energii, wahaniami nastroju i gorszym
samopoczuciem. Warto zatem sięgnąć po żywność zawierającą jak największe ilości tego
drogocennego składnika. Nabiał, jaja, mięso i ryby to najlepsze źródła tego aminokwasu. Chcąc
korzystać z dobrodziejstw tryptofanu należy spożywać produkty pełne białka, takie jak chude mięsa
(najlepiej drób). Ponadto, spore ilości tryptofanu znajdziemy w przetworach mlecznych, głównie w
serach. W przypadku diety wegańskiej należy sięgać po orzechy, nasiona, banany i awokado. Innym
produktem, który rewelacyjnie sprawdzi się jako źródło tryptofanu jest gorzka czekolada.

Kwasy z rodziny omega

Nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) to ważny budulec komórek, które odpowiadają także za
regulację tzw. hormonów szczęścia, ponadto kwasy te wzmacniają nasz układ nerwowy. Najlepszym i
najsmaczniejszym ich źródłem są tłuste ryby morskie: tuńczyk, makrela, łosoś, sardynka oraz
powszechnie występujący śledź. Najlepiej jest wybierać wersję świeżą, lub mrożoną. Jeśli decydujemy
się na ryby w puszce to należy wybierać te w sosie własnym, lub wodzie. W okresie jesienno-
zimowym często dopadają Was infekcje i przeziębienia? Tym bardziej sięgnijcie po ryby i
wprowadźcie je na stałe do diety – pobudzają one nasz układ odpornościowy do działania i walki z
mikroorganizmami. Ryby są pożądanym produktem w jesiennej diecie również z innego powodu – to
najlepsze źródło witaminy D zwanej witaminą słońca. Wspomaga ona leczenie depresji i stanów
psychotycznych, reguluje gospodarkę hormonalną i zapobiega wahaniom nastroju. Witamina D
chroni nasz mózg i pomaga przetrwać ciemne, zimne dni w dobrej formie.

Zróżnicowana i zbilansowana dieta nie jest receptą na poprawę naszej kondycji psychicznej, warto
połączyć ją z innymi, kluczowymi czynnikami warunkującymi nasz styl życia. Pamiętajmy o
systematycznej, umiarkowanej aktywności fizycznej, odpowiedniej dawce snu, wychodzeniu z domu
na świeże powietrze czy ulubionej formie relaksu (dobrej książce, ciekawym filmie). Zadbajmy o
siebie już dziś i cieszmy się każdym kolejnym, jesiennym dniem.

Artykuł przygotowany został przy współpracy z dietetykiem mgr Magdaleną Tęsiorowską

Ostatnie wpisy

08 grudnia 2023

Odbudowa bariery hydrolipidowej

Dzisiaj chcemy poruszyć jeden z najważniejszych elementów pielęgnacji skóry - temat bariery hydrolipidowej. To jakby niewidzialny "płaszcz", który chroni naszą skórę przed utratą wilgoci, zanieczyszczeniami i szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Kiedy ta bariera jest osłabiona, skóra staje się bardziej podatna na suchość, podrażnienia i inne problemy. Dlatego tak ważne jest, abyśmy umieli o nią dbać i wiedzieli, jak ją odbudować.

04 grudnia 2023

Pielęgnacja skóry dłoni

Nasze dłonie są nieustannie w centrum uwagi - są narażone na różne warunki atmosferyczne, a jednocześnie stanowią wizytówkę Twojej dbałości o siebie. Niestety, często zapominamy, że skóra dłoni wymaga szczególnej troski, a odpowiednia pielęgnacja może sprawić, że będą wyglądać i czuć się znacznie lepiej.

24 listopada 2023

Mój plan pielęgnacyjny

Skóra każdej osoby jest unikalna, a więc i jej potrzeby różnią się w zależności od typu i warunków środowiskowych. Dlatego też, aby uzyskać zdrową i promienną cerę, warto zadbać o dostosowaną pielęgnację, uwzględniającą zarówno typ skóry, jak i porę dnia.

20 listopada 2023

ZESTAWY

Niedawno premierę miały nasze Zestawy Świąteczne - to nie tylko kosmetyki, ale także obietnica, która się spełnia, zapakowana w eleganckie prezentowe pudełka oraz welurowe, śnieżnobiałe woreczki.

W tym wpisie chcemy pomóc Wam z wyborem, jaki zestaw będzie idealny dla Waszych bliskich.

09 listopada 2023

Pielęgnacja skóry jesienią

Jesień to magiczna pora roku, kiedy liście zmieniają kolory, a temperatura spada. Niestety, to również czas, kiedy skóra może stać się bardziej sucha, wrażliwa i podatna na różne problemy. Warto zadbać o odpowiednią pielęgnację, aby zadbać o zdrowie skóry, w każdym detalu. Oto kilka cennych wskazówek, które pomogą w pielęgnacji skóry w tym sezonie.

Używamy plików cookies. Dzięki nim strona działa prawidłowo, a Ty możesz z niej łatwiej korzystać.

Zamknij