Opublikowano:

DIETA JAKO ELEMENT ZRÓWNOWAŻONEGO ŻYCIA I ŚWIADOMYCH WYBORÓW

Mówi się że „jesteś tym, co jesz”. Już w starożytności zauważono, że właściwe odżywianie działa zapobiegawczo wielu chorobom a ponadto właściwa dieta może stać się lekarstwem, co potwierdzają słynne słowa Hipokratesa „Niech żywność będzie Twoim lekiem, a lek Twoją żywnością”. Zadaliśmy kilka pytań Magdalenie Tęsiorowskiej, która jako technolog żywieniowy, dietetyk i diet coach podpowiada co warto jeść aby zachować na długo zdrowie. 

Redakcja: Czy rzeczywiście odpowiedni dobór produktów żywnościowych może mieć znaczący wpływ na nasz organizm?

Magdalena:  Tak, w pełni zgadzam się z tą opinią – wszystko to, co spożywamy w ciągu naszego życia oddziałuje na nas w różnym stopniu, dlatego tak ważne jest świadome wybieranie żywności, która może pomóc nam utrzymać dobry stan zdrowia i kondycję przez długie lata. Odpowiednio zbilansowana dieta jest czynnikiem zapobiegającym powstawaniu wielu chorób. Istnieje cała grupa schorzeń nazywanych dietozależnymi, zaliczyć do nich można m.in. cukrzycę typu II, miażdżycę, otyłość, choroby układu krążenia, osteoporozę czy nadciśnienie tętnicze. Wiele typów nowotworów spowodowanych jest właśnie nieodpowiednią dietą (np. rak jelita grubego). Szacuje się, że wadliwe, czyli zarówno niedoborowe jak i nadmierne oraz jednostronne żywienie jest przyczyną ponad 80 różnych chorób. W konsekwencji ponad 1/3 osób, czyli około 12 milionów Polaków cierpi na schorzenia wywołane wyłącznie nieprawidłowym sposobem żywienia. Te liczby są zatrważające i pokazują, jak istotny wpływ ma żywienie na nasz stan zdrowia.

Redakcja: Co zatem oznacza pojęcie „wadliwa dieta”? Jakie są żywieniowe przyczyny wystąpienia wymienionych przez Panią chorób?

Magdalena: Ciężko powiedzieć o jednej, głównej przyczynie, specjaliści do spraw żywienia nieprawidłową dietą nazywają nadmierne spożywanie produktów bogatych w cukier (słodycze, produkty cukiernicze, napoje słodzone) oraz sól (przekąski typu chipsy, paluszki, koncentraty i zupki w proszku, większość wysoko przetworzonej żywności), nadmierny udział w diecie nasyconych kwasów tłuszczowych i izomerów trans (żywność smażona w głębokim tłuszczu, poddawana obróbce w wysokich temperaturach, ciastka, margaryna, chipsy, słone przekąski, jedzenie typu „fast food”), zbyt niską podaż błonnika w żywności (małe spożycie warzyw i owoców, zwłaszcza surowych, otrębów, produktów pełnoziarnistych), niedostateczne spożycie antyoksydantów (wit. A, C, E), zbyt niskie spożycie wapnia i magnezu (dieta uboga w produkty mleczne, orzechy, nasiona, wysokie spożycie kawy i napojów gazowanych – wypłukanie magnezu z organizmu) oraz niedostateczne spożycie ryb i olejów (niska podaż drogocennych kwasów omega-3).

Redakcja: Wiemy już, jakiej żywności należy się wystrzegać, co należy wyeliminować. Proszę zatem powiedzieć, po jakie produkty powinniśmy sięgać, by zachować zdrowie, witalność i przedłużyć młodość?

Magdalena: Istnieje cała masa produktów, które działają prozdrowotnie na nasz organizm, chronią przed chorobami a dodatkowo działają korzystnie na naszą urodę. Ale zacznijmy od napojów – jeśli chcemy zatrzymać proces starzenia się i poprawić stan naszych włosów, cery i paznokci to powinniśmy pić napary ze skrzypu, zieloną herbatę oraz wodę mineralną średniozmineralizowaną. Należy pamiętać nie tylko o tym, co pijemy ale także o odpowiedniej ilości płynów: przez cały dzień powinniśmy wypić przynajmniej 2 litry płynów dziennie. Należy zrezygnować z mocnej kawy (najlepiej dodawać mleko), czarnej herbaty i wszelkich słodzonych napojów typu cola, ponieważ odwadniają nasz organizm, wysuszają skórę przyczyniając się do przyspieszenia procesów starzenia. Z żywności polecane są szczególnie: czerwone, ciemne winogrona (zawierają dużo antocyjanów i resweratrol – czyli substancje o charakterze przeciwutleniającym – wiążą wolne rodniki odpowiedzialne za procesy starzenia się organizmu) oraz czerwone, wytrawne wino (posiada te same właściwości co winogrona), ciemne owoce (jeżyny, borówki, maliny, wiśnie – w ich składzie znajdziemy całe mnóstwo antocyjanów i flawonoidów, czyli przeciwutleniaczy), warzywa i owoce obfitujące w witaminę C (zapobiega powstawaniu procesów zapalnych w organizmie, zwiększa odporność) czyli porzeczka czarna i czerwona, żurawina a z warzyw głównie czerwona papryka i warzywa kapustne (kapusta, brukselka, brokuły, kalafiory). Awokado jest istną bombą witaminową – to produkt bogaty w zdrowe kwasy tłuszczowe (jedno i wielonienasycone), witaminę A i E oraz przeciwutleniacze. Korzystny profil tłuszczowy w awokado powoduje że produkt ten odżywia organizm, chroni organizm od środka i wpływa na proces regeneracji skóry, ponadto dobrze nawilża skórę, ma działanie przeciwzapalne i przeciwgrzybicze. Ale awokado to niejedyny zdrowy tłuszcz polecany w dietach odmładzających i upiększających – kolejnym produktem zaliczanym do „super-żywności”  jest znana wszystkim oliwa z oliwek. Zawiera zdrowe kwasy tłuszczowe, które odżywiają i nawilżają naszą skórę, zachowują jej jędrność i jedwabistość.

Redakcja: Z tego co Pani wymieniła to powinniśmy włączyć do naszej diety głównie warzywa i owoce oraz zdrowe tłuszcze. A co mają zrobić osoby, które są łasuchami i nie wyobrażają sobie życia bez czegoś słodkiego? Czy istnieją jakieś zdrowe słodycze, coś z czego nie musimy rezygnować?

Magdalena: Oczywiście, dieta odmładzająca nie polega na eliminacji większości produktów, łącznie ze słodyczami. Od czasu do czasu możemy pozwolić sobie na małe co nieco, byleby nie było to zbyt często: raz- dwa razy w tygodniu dozwolone są tzw. zdrowe słodycze, do których zaliczyłabym gorzką czekoladę (zawartość kakao min. 60%) oraz prawdziwy miód. Produkty te są ogromnym źródłem przeciwutleniaczy , które poprawiają nasz ogólny stan zdrowia i działają odmładzająco – zawarta w czekoladzie astaksantyna spowalnia utlenianie substancji przez co hamuje proces starzenia się komórek. Obecnie przeprowadza się wiele badań z udziałem gorzkiej czekolady, ponieważ wykazano jej właściwości przeciwzmarszczkowe (regularne spożywanie jednej kostki tego produktu każdego dnia przez okres 4 tygodni przez grupę kilkudziesięciu osób biorących udział w badaniu dało pierwsze, widoczne rezultaty – zmniejszenie i wygładzenie zmarszczek mimicznych). Jak widać, stosując dietę odmładzającą nie tylko prawidłowo odżywiamy nasz organizm i chronimy go przed chorobami i procesami starzenia, lecz również nie rezygnujemy z produktów które lubimy, bądź zamieniamy je na zdrowsze zamienniki. Pamiętajmy, by nasza dieta była różnorodna, apetyczna i kolorowa a wtedy na pewno nasz organizm będzie zdrowo odżywiony.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *